top of page

Kjære ufrivillig barnløs, det er normalt å stresse under fertilitetsbehandling

Oppdatert: 13. sep. 2021

Du har sikkert hørt at du bare må slutte å stresse, så blir du gravid. Måneder der mensen har kommet som en uvelkommen gjest igjen, og du er redd for at du har stresset for mye. Du prøver å leve som «normalt» UTEN å stresse, men du opplever det som vanskelig. Jeg også synes det var vanskelig. Etter hvert mislykkede forsøk på å bli gravid, økte stresset, og jeg tenkte tanker som “hvorfor blir ikke jeg gravid”og «tenk om jeg aldri blir gravid!». Er det egentlig mulig å ikke stresse, når det du ønsker deg mest i verden tar lenger tid og blir vanskeligere enn du trodde? NEI! Nå skal jeg fortelle deg en erfaring jeg fikk, som snudde opp ned, på mine tanker om stress og graviditet.
De siste ti årene som terapeut for ufrivillig barnløse, har jeg sjeldent møtt par som IKKE stresser under fertilitetsbehandling.

Fra 2015 til 2018 jobbet jeg for en fertilitetsklinikk i Russland. Norge hadde da enda ikke fått godkjent å gjennomføre eggdonasjonsbehandling, så dette var nytt felt for meg å jobbe i. Jeg skypet med par fra hele verden som skulle gjennom IVF behandlingen med egne egg og spermier, eller med de par og single som skulle gjennom eggdonasjon, dobbeldonasjon eller embryodonasjon.


Flesteparten av de par og single jeg snakket med, hadde forsøkt i flere år å bli gravide ved fertilitetsklinikker i eget hjemland, men hadde mislykkes. Nå ønsket de å prøve ny klinikk, nytt land og nye muligheter. De ville benytte seg av eggdonasjon- sette inn et nytt friskt og ungt egg. Ingen av legene spurte noe særlig om hvor mye pasientene hadde stresset de siste årene.

Flere år med stress, og nå stress over ny klinikk, stress over dette siste stoppestedet som enten endte i lykkerus eller et svart hull av sorg, burde ikke dette virke negativt inn på forsøkene?


Det jeg erfarte, snudde opp ned på det jeg tidligere hadde tenkt, at stress var avgjørende. Jeg erfarte at kvinner som fikk eggdonasjon eller embryodonasjon, ble gravide en etter en uavhengig av hvor mye belastning de hadde vært gjennom, og hvor mye de hadde stresset. Sant var, at det var så stor sjanse for graviditet med et nytt egg og et nytt embryo at de fikk graviditetsgaranti.

Det var da jeg oppdaget viktigheten av et perfekt embryo- at det er embryoet som må være perfekt og ha gode vilkår i livmor- dette viste seg skulle være så mye viktigere enn graden av stress! Det betyr ikke at alle skal gå for donasjon, men det betyr at det kan ta lang tid å treffe på akkurat det rette ambryoet.


Hvis indre stress skulle være det mest avgjørende når man prøver å bli gravid, hvorfor har ikke hver eneste fertilitetsklinikk i Norge og utlandet ansatt en haug med psykiatere, pusteterapeuter, yoga instruktører og andre type terapeuter for å roe ned stresset? Ja, noen har terapeuter- ikke for å øke sjansen for graviditet, men for å oppleve støtte og veiledning i en belastende periode slik at de holder ut og kan lære seg å få gode dager tross belastning.


Det ville vært unormalt å ikke stresse når man er under fertilitetsbehandling. Ditt sterke instinkt- formeringsinstinktet blir trigget med motstand. Du er klar til å bli forelder, men det blir vanskelig, og du må leve i uvisshet og mangel på kontroll- ja, da er det veldig vanlig å stresse. Du må ta fri fra jobben for å stille opp på timer, og behandling. Du må omgi deg med mennesker som ikke helt forstår hva du går igjennom, og du må etter hvert mislykkede forsøk evaluere veien videre.


Ingen jeg har snakket med i terapi, har sluppet unna former for stress i forhold til barnløshet og det enorme savnet etter ønskebarnet. Det er fordi man holder på med noe så eksistensielt som å lage et barn, det er ikke småtterier. Så når du hører at du bare skal «leve som normalt», og ikke stresse- så vil jeg fortelle deg at det er ikke stresset som er avgjørende! Tenk biologi- det må en perfekt sædcelle, eggcelle og livmor, for å øke sjansen til graviditet. Aksepter og godta at prøvingen stresser deg- det er fordi det betyr så mye og det i seg selv er en drivkraft!

Så kutt ut all dårlig samvittighet ovenfor deg selv og fra andre som mener at du bare skal slutte å stresse, så blir du gravid. Slik er det IKKE.


Tone Bråten

Fertilitetshjelpen.no


957 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

Comments


bottom of page