top of page

Hvordan støtte ufrivillig barnløse?

Oppdatert: 29. jun. 2021

Har du virkelig ønsket å støtte noen som står i krise? Har du hatt noen i nær krets som har slitt med ufrivillig barnløshet? Du leter etter ord, men vet ikke helt hva du skal si? Ikke fortvil, for det er ikke ditt ansvar å finne det ut. Det er den som sliter som må sette ord på hva han / hun trenger, og det kan variere fra dag til dag.Å være ufrivillig barnløs, kan oppleves som skambelagt, privat og frustrerende. Det er ikke alltid lett å vite hvem og hva man skal fortelle. Man vet jo ikke hvor lang tid det vil ta før man blir gravid.

Noen deler med alle sine venner, familie og kolleger, andre deler ikke med noen.


Det som er viktig å tenke på når man skal fortelle, eller ikke fortelle, er hvilken nytteverdi man får ut av å fortelle. Det vil alltid være den som er i krise som har rett til å bestemme hvem man skal fortelle til. Man «skylder» ingen å fortelle. Mange vil fortelle i starten, men så blir det vanskeligere jo lenger man må gjennom behandling. Det er også viktig å kjenne på behovet. Er det egentlig et behov for å fortelle om fertilitetsbehandlingen, eller er det fordi det man føler at man må?


Er du en venn som har fått vite, og du ikke kan ha forutsetninger for å forstå hvordan venninnen din egentlig har det, da kan det være lurt å ikke komme med direkte råd og løsninger.


Råd om å slutte å stresse, råd om å skaffe en hund, råd om løsninger som adopsjon og fosterhjem, eller råd om å gå videre uten barn. Det er din venn som skal være herre over veien videre, det er din venn som lever med dette hver dag. Det er din venn som mobilisere seg til nye forsøk etter nedturer, det er din venn som bestemmer veien videre.


Du kan lytte og stille spørsmål som: Hva trenger du av meg i dag? Hva trenger du at jeg sier til deg i dag? Er det noe jeg kan gjøre for deg i dag?


Ikke kom med direkte råd og løsninger, la det bli en prosess hos din venn, så sant hun ikke sier direkte at det er råd og løsninger hun trenger fra deg.


Dette gjelder også familie, partner og kollegaer.


Alle skal vi gå vår egen vei, med litt støtte ved siden av.Tone Bråten

Fertilitetshjelpen.no


511 visninger0 kommentarer

Relaterte innlegg

Se alle

留言


bottom of page